viernes, 28 de octubre de 2011

Digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat.

A classe de COED hem treballat l’estructura del discurs. La podem dividir en tres parts: la introducció, el desenvolupament i la conclusió.

LA INTRODUCCIÓ: Hem de ser persones efectives per poder captar l’atenció al començament del nostra discurs. Es presenta el tema que posteriorment desenvoluparem i els objectius que volem assolir.

EL DESENVOLUPAMENT: És el moment d’aportar les informacions i per tant és el cos del treball.

LA CONCLUSIÓ: Al ser el final del treball, l’atenció de l’espectador torna a créixer respecte el discurs. Normalment s’acostuma a fer una síntesi final o oferir una visió general del missatge que hem transmès. Podem repetir la introducció, resumir punts principals, fer participar al públic mitjançant preguntes, anunci d’un esdeveniment futur, una promesa o fins i tot podem apel·lar als sentiments del oients.




L'objectiu de treballar les estructures era per tenir més clar com enfocar el nostre treball d’identitat i territori. Per aquest motiu sabem que els moments claus de la presentació són al començament i al final de la nostra presentació. 

El meu treball és sobre la influència dels dibuixos animats en els nens. Som un grup de tres membres i  vam decidir començar la presentació amb una frase de Walt Disney. En el desenvolupament del treball vam exposar algunes definicions però a l'hora procuràvem fer participar al públic i a més vam fer un muntatge audiovisual. Per finalitzar-lo vam acabar amb unes imatges i amb una conclusió.





Per a més informació: http://es.wikipedia.org/wiki/Estructura_argumental

Com parlar bé en públic

Aquest és el llibre que hem llegit a COED sobre com parlar correctament en públic. Trobem consells, anècdotes i molts punts a treballar per procurar fer un bon discurs.

Aquest és el treball realitzat per mi:


COM PARLAR BÉ EN PÚBLIC - Joana Rubio

jueves, 27 de octubre de 2011

Descripció d'una companya

A COED hem treballat com fer una descripció de nosaltres mateixos. Tot i així també és important saber descriure l'entorn i l'espai que ens envolta. Per aquest motiu totes hem triat una companya de classe i hem fet una descripció. Jo personalment he triat a la Berta Jané.

És una noia de divuit anys i viu a Argentona amb els seus pares i el seu germà gran. Treballa els dissabtes per la nit en un bar-musical i entre setmana estudia Educació Infantil. És força alta, morena, d’ulls foscos i una mica allargats. Té el cabell llarg i ondulat. És una persona molt sociable, familiar i bona companya. La podem descriure com una persona amb iniciativa per prendre decisions, sensible i treballadora. El que més li agrada és viatjar, veure el futbol i anar la platja.
He triat aquesta fotografia per fer una doble interpretació. D’una banda és molt presumida, sempre va amb les seves polseres i anells. És una persona molt alegre i per això en porta de molts colors. D’altra banda crida l’atenció el seu caràcter extrovertit. Totes les polseres representen a un amic seu i per tant els porta sempre amb ella. S’entrega totalment a la seva gent que s’estima.  



“Records que perduraran per sempre”


Vaig triar aquesta frase perquè opino que va molt lligada amb la seva personalitat sociable i entregada.

Al finalitzar la sessió vaig arribar a la conclusió que potser el fons no acompanyava totalment amb la meva intenció i que el lema només feia referència a una de les qualitats de la Berta però realment el "ser presumida" no es va veure reflexat.

Em va agradar molt la fotografia que va realitzar l’Anna Dalmau. La seva descripció era de la Sandra Vila. La intenció i la idea em va cridar molt l’atenció i per a mi era força original. Si teniu curiositat en veure’l cliqueu aquí.




Hemisferi dret i Hemisferi esquerre

A classe de GTIC em comentat el primer capítol d'un llibre: Vídeo y Educación - Joan Ferrer i hem arribat a les següents conclusions:
  1. La imatge és una forma de comunicació.
  2. Les noves tecnologies provoquen canvis socials i culturals.
  3. Alguns professors no creuen en les tecnologies i no ho integren a  les seves classes.
  4. A banda dels professors la inadaptació també es per part de les escoles.
  5. Hi ha por que els mitjans audivisuals puguin substituir els mètodes tradicionals.
  6. L'excel·lència del mestres augmenta amb la seva capacitat per ensenyar i innovar.
  7. Els essers humans tenim dos hemisferis amb qualitats diferents:




Tot i a les escoles utilitzar més l'hemisferi esquerre per desenvolupar la nostra lògica i els nostres pensements, nosaltres com a persones sobreposem el dret (emocions). Poder utilitzar ordinadors i altres materials tecnològics implica una alteració en la manera de pensar.




Hemisferi esquerre - Breu història de Catalunya


Amb el vídeo hem arribat a la conclusió que cal anar apuntant les idees per evitar oblidar-ho. Hi ha molta informació i per tant donen molta importància a la veu narrada. És poc visual i per tant només donen importància al text. És més senzill veureu individualment per no prestar atenció a altres coses.




Hemisferi dret - Sopar per a dos


Amb els dibuixos d'aquest vídeo creen emocions, sensacions i ens fan refelxionar. L'anotació no és necessària com amb l'exemple anterior perquè ja recordem la història. El punt fort són les imatges i la música ajuda a transmetre.

lunes, 24 de octubre de 2011

Com cercar imatges, música i informació (Creatives Commons)?

Hi ha tres webs que ens poden ser molt útils per buscar imatges de qualitat i amb llicència:


També hem treballat com descarregar música a través de:
  • http://www.jamendo.com/es/: Aquesta web també incorpora l'anomenat Playlist que tracta de recomenacions que et fan altres persones sobre música.

Altres webs on podem descarregar imatges, vídeos, música, informació, documents...
Totes aquestes webs són un bon exemple. Altres com poden ser llibres o diaris amb llicència copyright,  no estan sota el control de Creatives Commons.

sábado, 22 de octubre de 2011

La Viquipèdia i la relació amb el Creative Commons.

Aquí teniu una presentació sobre el terme Viquipèdia:Viquipedia

View more presentations from laia.marty
Com podeu comprovar és un espai on es pot copiar, compartir i modificar dades. Podem definir-la doncs com una web d’enciclopèdia lliure on cal fer referències i fonts. Una regla bàsica és llegir i seguir la normativa. Per tant cal estar informat sobre les nostres fonts i informacions.

Així doncs podem relacionar la Viquipèdia amb el Creatives Commons. Aquesta pàgina web està sota la seva llicència.


jueves, 20 de octubre de 2011

Conceptes sobre llicències

Hem treballat a classe els següents termes:
Creative Commons, copyright, copyleft...



Com a conclusió cal remarcar la importància que tenen aquestes llicències. Hem de respectar l'autor, el creador del document. Per tant al utilitzar vídeos, imatges o documents és necessari consultar-ho i saber l'ús que en fem.

miércoles, 19 de octubre de 2011

Creació d’un formulari amb el Google Docs


El google docs com ja he introduït en altres entrades és un espai de treball on podem organitzar documents i compartir treballs...

Una de les funcions a destacar és la creació dels formularis. És una eina molt útil per fer enquestes i estadístiques. Les pots compartir amb blogs, webs o amb altres persones de manera privada mitjançant el correu.

En la seqüència de diapositives podreu comprendre els passos per realitzar l’activitat.

lunes, 17 de octubre de 2011

Classe de Seminari

Avui hem començat la classe amb la lectura amb veu alta de la Claudia Amalrich. Ella a triat una lectura del llibre contes per pensar de Jorge Bucai. Avui precisament hem destacat que cal treballar el text mitjançant correccions (vermell, anotacions...). Es bàsic triar un text original i per tant no estan permeses les traduccions.

A continuació hem fet un debat sobre un programa anomenat “banda ampla” de TV3. El títol era “assignatura pendent”.


La societat en general pensa que no surt preparada a nivell lingüístic. És important la memòria per obtenir coneixements però també saber aplicar-los en els moments adients. Per tant és bàsic donar sentit als conceptes que aprenem.
També és parla de perquè a Suïsa hi han sis llengües i no existeix la polèmica de convivència i supervivència.
Els pares, familiars i l’entorn influeixen molt en els nens.
Hauríem tots de donar més importància al llenguatge oral i expressar-nos més diàriament.

Per finalitzar la classe hem fet una activitat de descripció.
L’activitat a consistit en posar-hi dins d’una bossa tots els nostres clauers. Mitjançant el so havíem de descriure si era sorollós, estrident, metàl·lic...

Hem arribat a la conclusió que és més complex descriure quelcom que podem captar amb altres sentits que no els sons.

Llengua oral formal

Hem treballat a classe la llengua oral formal i per aquest motiu he elaborat un esquema amb les idees que vull destacar:


Un exemple de llengua oral formal pot ser un bloc. Té característiques orals i escrites.
Al segle XXI no hi ha una diferència entre tots dos termes. No són contraris sinó continus.


viernes, 14 de octubre de 2011

Llar d'infants nocturna (Antena3)

Avui al telenoticies de les 21:00h han informat sobre unes escoles bressol nocturnes. Hi han pares que per motius laborals no disposen de temps per estar a la nit amb ells.

És un métode que va començar als Estats Units i a Sud-Amèrica. Actualment nosaltres el comencem a implantar.

És una mesura molt cómode sobretot pels pares. On pretenen adaptar-se a les necessitats dels adults. És un espai on es relacionen, sopen, juguen i altres dormen.



Más vídeos en Antena3

LA DESCRIPCIÓ

MODELS DE DESCRIPCIONS:


- Cançons:
El gripau blau, Ara va de bo (cançó tradicional)


- Poesia visual:
El caligrama és un poema visual on les paraules juguen a dibuixar formes i figures. S'expresa visualment mitjançant una imatge i les lletres són les descripcions que la detallen.
Caligrama d'una fulla
- Novel·la:
En aquest llibre es descriu bàsicament aspectes de la societat, especialment la dels homes.



- Poesia:
En aquest poema es descriu amb tendresa i estimació a una persona. Parla de les seves mans, olor, cabells, ulls i llavis.


SI PARLO DELS TEUS ULLS


Si parlo dels teus ulls em fan ressò
cadiretes de boga i un ponent de coloms.
Els teus ulls, tan intensos com un crit en la fosca.

Si parlo dels teus llavis em fan ressò
profundíssimes coves i ritmes de peresa.
Els teus llavis, tan pròxims com la nit.

Si parlo dels teus cabells em fan ressò
platges desconegudes i quietuds d'església.
Els teus cabells, com l'escuma del vent.

Si parlo de les teves mans em fan ressò
melicotons suavíssims i olor de roba antiga.
Les teves mans, tan lleus com un sospir.

Si parlo del teu cos,
del teu cos que he estimat,
només em fa ressò la meva veu,
i llavors tanco avarament els ulls
i em dic, per a mi sol, el secret dels camins
que he seguit lentament a través del teu cos
tan càlid com la llum,
tan dens com el silenci. 

Miquel Martí i Pol


- Assaig:
Es treballa la descripció a partir de la imatge i posteriorment el text escrit.



"Era alt com un Sant Pau i els seus ulls eren vius i plens de bondat. La seva tarja de presentació era un somriure capaç d’arribar al cor més trencat. Portava els cabells llargs, negres, sempre tapats amb una gorra que li donava un aire molt especial, molt seu. En comptes de firmar autògrafs feia petons.

A l’espatlla sempre hi duia una guitarra, i al cor mil idees per compartir. Desitjava sobretot ser lliure per així ser més amic de la Terra, de les flors, dels estels i dels homes. Però, com poder ser lliure en aquest món tan ple d’interessos? Calia obrir noves vies i anar contracorrent per poder canviar les coses.

Ben aviat se n’adonà que dins del món dels adults hi havia una altre món, alegre, confiat, senzill. Era el món dels més menuts. I amb l’amor com a vehicle de les cançons, i els contes com a eines se n’anà a trobar els seus petits i grans amics. Infant entre els infants, home entre els homes, demostrava dia a dia amb la seva tasca que encara és possible l’esperança en el demà. La mainada l’estimava i amb ell viatjaven a aquell món on 2+2=5."

Lluís. M. Panyella.


- Conte: 
Aquest conte és cantat i recitat per Xesco Boix amb l'ajut d'uns infants.


Abiyoyo - Xesco Boix













- Vídeo:
Summercat, anunci d'Estrella Damm en la campanya d'estiu 2009


Com a conclusió, hem de dir que hi ha moltes maneres de realitzar una descripció. Pot ser visual, escrita o recitada. També és important treballar-ho a totes les edats: des dels més petits mitjançant un conte, als més grans llegint un bon llibre.


Gràcies aquests exemples tenim algunes idees i conceptes més clars sobre com fer una descripció.  
 

"Petita faula de mi mateix" - Miquel Martí i Pol


Aquest és el poema de l’inici de la classe de COED.


Jo, per exemple, em llevo
cada dia a les set
vint-i-cinc i m’afaito
lentament perquè em vagui
de reprendre, una a una,
les paraules i omplir-me’n
les mans. Són llargs els dies,
llargues les hores lentes,
i ara la gent creix massa
de pressa i tothom perd
el temps en ximpleries.

Jo, per exemple, esmorzo
discretament i em rento
polidament la boca,
i tot té un aire plàcid
mentre em vesteixo, i penso
que el món és una cambra
petita, amb quatre mobles
per tota companyia.
Però la gent creix massa
de pressa i tothom perd
el temps en ximpleries.

Jo, per exemple, dintre
de poc ja farà vint-
i-tres anys que treballo
vuit hores cada dia,
i he viscut sempre al poble
i he engendrat fills, i estimo
les coses i el silenci
i encara em vaga als vespres
tot sol al fons de casa
d’escriure algun poema.
Però la gent creix massa
de pressa- ja ho he dit-
i llegeix poc i pensa
molt menys i tothom perd
el temps en ximpleries.


Miquel Martí i Pol






jueves, 13 de octubre de 2011

RSS (Really Simple Syndication)

Què és l'RSS? 


RSS és un mètode tecnològic que ens permet rebre dades i actualitzacions de les nostres webs d'interès. Per tant no cal consultar diàriament, sinó que les RSS informaran de les novetats.   


Avantatges
A través de les RSS podem assabentar-nos de les últimes noticies.
L’usuari és l’encarregat de triar les seves preferències en la xarxa.
És un mètode de treball molt senzill i gratuït.
Estalviem temps en la recerca d’informació.





Google Docs


PRIMERA PART: Primers passos per començar a treballar amb Google Docs. 






SEGONA PART: Com podem compartir aquests documents amb altres persones? Com guardar documents en el nostre ordinador?






Quines facilitats tenim amb Google Docs?


  • Tenir sempre els nostres treballs, documents o informació al nostre abast.
  • Organitzar segons les necessitats personals.
  • Poder compartir informació amb altres persones i aportar nous coneixements.
  • Guardat automàtic.
  • Mètode molt senzill i fàcil de fer anar.
  • És una eina gratuïta.


Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents.

Usos Educatius Dels Blogs



Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents. Francesc Balagué i Felipe Zayas. Editorial UOC. Col·lecció dirigida a professionals de l'àmbit educatiu.


lunes, 10 de octubre de 2011

Seminari III

Avui l’Ariana Beltrán ha iniciat la classe amb la seva lectura en veu alta. Ha triat un fragment del llibre “Sis històries al voltant d’en Màrius”, escrit per Jordi Sierra i Fabra. Ell és un escriptor espanyol que destaca principalment pel seu ventall de temàtiques i registres en la seva narrativa.






Després de la lectura en veu alta hem exposat idees sobre un llibre anomenat “Documentar, una mirada nova”. La professora d’aquest centre és observadora, creativa, liberal, respectuosa i confia en els seus alumnes.  Cadascuna de nosaltres hem triat una història i l’hem compartit amb la resta.
Al llegir el llibre hem definit el concepte de “documentar”. Dins el llibre hi ha una definició semblant aquesta: documentar és observar i fer visibles els processos del nen, per tant implica canvis i relacions.
Aquí penjo el treball sobre el llibre:




documentar, una mirada nova - llibre de lectura

domingo, 9 de octubre de 2011

Sir Ken Robinson

Divendres 7 d’octubre vam parlar a classe sobre les conferències de Sir Ken Robinson. És un esplèndid orador que transmet mitjançant l’humor i exemplificacions els conceptes de les escoles que ell desitja. Per començar penjaré els vídeos de les seves conferències i per concloure el meu resum sobre el tema.










Els meus apunts i treball sobre els vídeos:


Ken Robinson

Loris Malaguzzi


Divendres dia 7 d’Octubre la nostra professora de Comunicació oral, escrita i digital començà la classe amb un poema de Loris Malaguzzi (1920 -1994). 


Aquest és el link d'on podeu fer la lectura.



http://www.xtec.es/~jfernanq/ee2005/100llenguatges.htm

miércoles, 5 de octubre de 2011

Diferència entre blogs i wikis


Una definició interessant de blog pot ser la següent: “Lloc web compost per entrades organitzades mitjançant cronologia inversa, actualització freqüent i estil personal i informal.”

Aquesta observació està extreta del llibre Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents. Francesc Balagué i Felipe Zoyas. Editorial UOC, col·lecció dirigida a professionals de l’àmbit educatiu.

D’altra banda hem vist unes diapositives on explica molt bé les diferències de tots dos termes.

El blog és un contingut estàtic, on es poden fer etiquetes, organitzar cronològicament, podem establir amb els visitants una interacció o debat i es presenta en mode pergamí. D’altra banda trobem els wikis que per contra és un contingut dinàmic, les seves edicions no compten amb les dates i es comparteixen aportacions amb altres persones.

Aquí teniu les diapositives per a poder consultar els vostres dubtes.


Els wikis

A classe hem parlat sobre els wikis. Gràcies aquesta eina ens permet resoldre tasques comunitàries, participar col·lectivament en una web i poder editar molt fàcilment.

A continuació penjaré el vídeo que hem treballat a classe per entendre millor els conceptes.

Els Wikis és un sistema força senzill on és fàcil tant editar com guardar. Ens permeten doncs penjar una informació i altres persones cooperen en enriquir amb altres conceptes. Per això facilita el treball i la comunicació col·lectiva.

Hem treballat sobre la Viquipèdia. És una xarxa web (wiki) no es permet modificar i aportar noves dades. Això sí hem d’estar pendents de les nostres fonts i saber seleccionar. Ja que no tothom que escriu en fa un bon ús.


En Jordi, el nostre professor de GTIC, ens ha proposat doncs fer una publicació coherent en algun article de la Viquipèdia. Cal fer-ho de manera responsable i correcta.



martes, 4 de octubre de 2011

Diari de Seminari II


Avui, dia 4 d’Octubre del 2011, hem iniciat la classe amb una lectura de Montserrat Roig, llegida per la nostra companya Irene Budi. És un fragment extret del llibre “La veu melodiosa”.
He après que la posició del cos és important. Si tens els peus tocant el terra és més fàcil controlar la veu.

Posteriorment, dues de les nostres companyes (Ivet i Natalia) han sigut les primeres en exposar-nos unes diapositives sobre l’actualitat educativa.
Hem treballat diferents punts com per exemple d’on s’ha extret la informació (Diari el punt – Avui) (Diari Ara criatures).
Ens han presentat moltes notícies però han volgut destacar una concretament. Amb aquesta justament hem iniciat un debat. “EL CATALÀ A LES ESCOLES”.
Han utilitzat com a eina de treball el twitter, ja que també se’n parla del tema.
Per tant, han treballat algunes revistes, articles, diaris i webs. També és interessant treballar quelcom de televisió o ràdio.

Amb el nostre debat hem arribat algunes conclusions: perdre la nostra llengua significa un retrocés cultural i social i també estem d’acord a continuar parlant català a les aules.
Si no tenim cura la nostra llengua pot arribar a desapereixer. Tota aquesta polèmica la lliguem molt a la política.

Encara podem millorar el recorregut i la recerca dels antecedents sobre la notícia, per així aportar dades a les companyes.


lunes, 3 de octubre de 2011

Diari de Seminiari


Avui, dia 3 d’Octubre del 2011, hem iniciat la classe amb una lectura en veu alta. Precisament jo era la primera. He llegit un conte anomenat: “Assemblea a la fusteria”. Posteriorment, hem reflexionat respecte aspectes positiu i d’altres a millorar en quant a veu, com per exemple: la velocitat, el volum i la vocalització.
Quan llegim, hem de ser conscients que ho fem adreçats algú, és a dir, per als altres. Per aquest motiu les pauses són molt importants. Aquests silencis són la manera de treballar la velocitat. En les comes ens aturem uns 2-3 segons i en els punts de 4-5. És un aspecte que sóc ben conscient que he de treballar per millorar-ho. També és cert, que ha mesura que em relaxo en la lectura, corro molt menys.
El volum utilitzat ha estat l’adequat. La Rosa Soler (professora de COED i tutora del seminari) ens a comentat que en el món de la docència és preferible un to de veu més bé alt que baix.
Vull destacar com a positiu la connexió amb els oients. És bàsic mirar al públic que t’escolta i despertar més curiositat.
Un altre punt clau és la tria de la lectura. Contra més emoció tingui, més exclamacions, interrogacions i menys monòtona, molt millor.


A banda de la lectura en veu alta, hem treballat l’article d’en Josep M. Esquirol anomenat: LA UNIVERSITAT: com si el futur fos el sentit. Hem comentat entre totes algunes impressions i la que més m’ha criat l’atenció ha sigut "el veure la universitat amb passió". Cal tenir ganes d’aprendre i descobrir.

Algunes de les companyes han explicat com treballen elles un text. La opció amb la qual m’identifico més és amb la Marta. Treballem amb un diccionari a la vora, subratllant allò que li donem importància i també aquells termes que no comprenem.

Al final de la classe, la Rosa ens a proporcionat un full amb informació sobre com citar correctament llibres, diaris, articles... Per després utilitzar com a eina de treball.

Aquí deixo a l’abast de tothom la meva lectura: